wtorek, 13 lipca 2010
Jagódki :)
Jagody pojawiają się w lipcu czyli teraz :). Jednak szybko się pojawiają i szybko znikają z rynku także jeśli chcemy się nimi nacieszyć i najeść do woli trzeba się niestety spieszyć. Przede wszystkim są zdrowe i smaczne. Głownie dodaje się je do deserów ale także występują w słodkich bułkach i ciastach.
Właściwości:
Jagody wykorzystuje się jako skuteczny lek przeciw biegunce – to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Jednak w tych małych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne.
Jagody posiadają właściwości bakteriobójcze i są stosowane nawet przy zatruciach pokarmowych, dodatkowo działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit i łagodzą bóle brzucha i nudności. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia.
Zastosowanie:
Jagody warto jeść na surowo ale możemy dodawać je do ciast i deserów, nadziewać nimi bułeczki drożdżowe i pierogi. Także zupy z nich przyrządzane kompoty oraz soki są bardzo smaczne. Dodatkowo możną owoce zamrozić gdyż są odporne na niska temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą swojego smaku oraz wyglądu. Napary z suszonych owoców jagód działają uspokajająco oraz przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.
!Trzeba jednak pamiętać że obojętnie do czego je wykorzystujemy należy je dokładnie umyć, gdyż mogą być źródłem zakażeń i chorób pasożytniczych!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz