poniedziałek, 19 lipca 2010

Cudowne działanie miodu


Miód ma cudowne właściwości dobroczynne dla całego organizmu. Jest zbierany przez pszczoły które go tak naprawdę wytwarzają z pyłków kwiatowych, z nektaru, ze spadzi czyli wydzieliny wytwarzanej przez mszyce. Miód zawiera wszystkie dobre rzeczy które zbierają z roślin odwiedzające je pszczoły ale też i związki chemiczne, które same wytwarzają między innymi al enzymy, które mają moc przyspieszania niektórych reakcji organizmu, albo np. odtruwania czy neutralizacji toksyn. Również uodparnia organizm.

Miody różnią się między sobą dodatkowymi działaniami, bo poza tym że działają wszystkie jak antybiotyk (uodparniają, wzmacniają itd.). to każdy ma tak jakby wąską dziedzinę w której jest najlepszy. Zależy to tak naprawdę od hodowli pszczół. (np. jeśli mamy miód lipowy to oznacza że pszczoły są hodowane w miejscu gdzie jest bardzo dużo lip, jeśli jest gryczany to z gryki, wrzosowy to w miejscu gdzie jest dużo wrzosu w okolicy, wielokwiatowy tam gdzie jest wiele rodzajów kwiatów.

Rodzaje miodu i ich zastosowanie:
-wielokwiatowy – słynie z tego że przeciwdziała alergiom stosowany jest przy przeziębieniach i chorobach serca
-lipowy – zapobiega infekcjom , rozgrzewa , łagodzi wszelkie objawy grypy, działa uspokajająco, nasennie i ma właściwości wykrztuśne
-gryczany – znakomity dla osób cierpiących na anemię czy mają skłonności do anemii, dlatego że zawiera jak kasza gryczana, dużo żelaza
-spadziowy – jest stosowany przy chorobach dróg oddechowych, cukrzycy, astmie i katarze
-akacjowy – wpływa kojąco na drogi moczowe, zapalenie gardła
-rzepakowy – wzmacnia serce oraz wspomaga leczenie niewydolności krążenia
-wrzosowy

Miód ma tez duże zastosowanie w kosmetologii ponieważ jest zawarty w maseczkach kojąco-uspokajających. Na popękaną skórę czy spierzchnięte wargi warto nałożyć miód. Warto tez dodać np. miód do domowego peelingu który same robimy z solą, oliwą, sokiem z cytryny. Skóra po takim peelingu jest aksamitna.

Warto pić regularnie, codziennie szklankę wody z łyżką miodu i do tego cytryna i będziemy zdrowsi :)
Ważne jest aby nie podgrzewać miodu i nie dodawać o do wrzątku, gdyż naturalne substancje biologicznie czynne po prostu nie zadziałają bo zostają zniszczone pod wpływem gorąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz