wtorek, 4 września 2012

Na grzyby z rozwagą

Jak co roku mamy sezon na grzyby. Gdy tylko czas na to pozwala, bierzemy koszyk lub wiaderko i pędzimy do lasu. Zbieranie grzybów, przyrządzanie ich i delektowanie się potrawami to sama przyjemność.


Warto jednak przestrzegać zasad bezpieczeństwa, żeby przyjemność z grzybobrania nie przerodziła się w dramat.

Niestety w mediach już można usłyszeć, przeczytać o przypadkach zatrucia grzybami, pomyleniu muchomora sromotnikowego z kanią lub pieczarkami... Oto kilka podstawowych porad dla miłośników grzybobrań:

- Nie zbieramy grzybów, których nie znamy lub które wzbudzają jakiekolwiek nasze wątpliwości.

- Wybierając się do lasu, którego nie znamy powinniśmy zabrać telefon komórkowy, kompas i dobrą mapę.

- Warto mieć kieszonkowy atlas grzybów.

WAŻNE I PRZYDATNE: 

W stacjach sanitarno-epidemiologicznych („sanepid”) w całym kraju odbywają się dyżury ekspertów, którzy bezpłatnie obejrzą zebrane przez nas grzyby i sprawdzą, czy są one trujące, czy jadalne. 

Jeśli więc nie jesteśmy do końca pewni tego, co mamy w koszykach, lub po prostu słabo znamy się na grzybach, powinniśmy udać się do grzyboznawców po pomoc. W ten sposób możemy uratować zdrowie, a nawet życie swoje i bliskich.

Nie żałujmy więc na to czasu !!!


Źródło: http://www.rp.pl/artykul/926238.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz