Pochodzące ze Szwajcarii musli na dobre zadomowiło się na
polskich stołach, głównie podczas śniadań. Stało się również częścią
europejskiej kultury śniadaniowej. Obecnie musli rozumiane jest jako gotowa
mieszanka płatków śniadaniowych z suszonymi owocami, orzechami, rodzynkami,
zbożami, którą spożywa się z mlekiem lub jogurtem.
Jednak ten znany nam obraz musli znacznie różni się od
swojego szwajcarskiego pierwowzoru. Pierwsze musli zaczął rozwijać około 1900
roku szwajcarski lekarz i reformator żywienia Maximilian Oskar Bircher-Benner,
po tym, jak został w poczęstowany podobnym jedzeniem przez górali w Alpach.
Potrawę podawał na kolację pacjentom swojego sanatorium, chcąc im w ten sposób
przybliżyć pełnowartościową dietę złożoną między innymi ze świeżych owoców.
Oryginalny przepis według Birchera na jedną porcję wyglądał
tak:
- 1 łyżka stołowa płatków owsianych,
- 3 łyżki stołowe wody,
- przez 12 godzin rozmiękczać,
- 1 łyżka stołowa soku cytrynowego,
- dodać 1 łyżkę stołową słodzonego mleka kondensowanego i mieszać do postaci sosu,
- 2 jabłka (400 g), możliwie kwaskowe – zetrzeć na tarce bezpośrednio przed podaniem, dodać i wymieszać, żeby nie zbrązowiały,
- zetrzeć 1 łyżkę stołową orzechów laskowych lub migdałów i posypać potrawę.
Musli można obecnie kupić w wielu różnych odmianach, złożone z różnych składników,
więc mamy w czym wybierać. A co ciekawe, od niedawna możemy skomponować sobie
musli sami, wybierając te składniki, które nas interesują i które nam
najbardziej smakują, oczywiście.
Dla zainteresowanych: Skomponuj swoje musli.
Dla zainteresowanych: Skomponuj swoje musli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz