Wiosna, lato i ciepły początek jesieni to czas, który chcemy
spędzać na świeżym powietrzu: w lesie, parku, ogrodzie, nad rzeką...
Chcąc zorganizować piknik powinniśmy wybrać miejsce położone
dalej od domu, ale nie na tyle daleko, żeby większość czasu zajęła nam podróż.
Musimy też odpowiednio wszystko zaplanować, żeby na miejscu nie okazało się, że
czegoś nam braknie.
Najlepiej już wcześniej zaplanować menu i zrobić listę
potrzebnych akcesoriów, takich jak np. grill,
węgiel / brykiet i rozpałka.
Na obowiązkowej liście znajdą się:
- koce do siedzenia
- zastawa stołowa + sztućce i kubki
-ostry nóż
- chusteczki suche i wilgotne, serwetki
- otwieracz do butelek i korkociąg
- koszyk, lodówka turystyczna, „termo-torba”
- worki na śmieci
Potrawy powinny być odpowiednio przygotowane: przełożone do
półmisków i misek, które można zamknąć przy pomocy dekielków lub też folii
spożywczej. Dzięki temu na miejscu, trzeba będzie je tylko rozpakować. Trzeba
też pamiętać, że nie wszystko nadaje się na piknik – np. gdy jest ciepło,
lepiej nie brać nic z czekoladą. Świeże warzywa solimy dopiero po rozpakowaniu
na miejscu. Gdy posolimy je przed zapakowaniem, rozmiękną i puszczą sok. Ciepłe
napoje bierzemy w termosach, natomiast cukier i mleko pakujemy osobno. Jeśli
zabieramy wino, korkociąg warto przykleić do niego taśmą lub przywiązać
sznureczkiem, żeby nie trzeba go było później szukać.
Jakie przekąski najlepiej nadają się na piknik?
- warzywa pokrojone w słupek (np. cukinia, ogórek, marchew,
kalarepa)
- obrane i pokrojone owoce (np. banany, jabłka, gruszki)
- sałatki
- kanapki
- domowe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz