1. Na początku trzeba zaopatrzyć się w nasiona pomidorów koktajlowych – można je nabyć w sklepach ogrodniczych lub supermarketach. Warto od razu też pomyśleć o zakupie kilku doniczek (dużych i stabilnych, co najmniej 20 cm głębokości, najlepiej w jasnych kolorach) albo skrzynek balkonowych oraz nawozu, żyznej i przepuszczalnej ziemi ogrodniczej (najlepszą okaże się taka z dużą ilością potasu, lub wyciągiem z pokrzyw).
2. Dalej, istotne jest znalezienie odpowiedniego miejsca na balkonie dla naszych pomidorów. Doniczki z nasionami należy ustawić w miejscu słonecznym, aby dojrzewające owoce były w pełni wykształcone.
3. Najlepiej siać na przełomie marca i kwietnia – dojrzewać zaczną dopiero w okresie lipca i sierpnia. Nasionka należy sadzić bezpośrednio do doniczek (w ostateczności mogą być też kubki po jogurtach), jednak warto pamiętać, aby nie rozmieszczać ich zbyt gęsto. Na dnie doniczki trzeba zrobić warstwę drenażu. Po wysianiu należy podlać ziemię i nakryć całość przeźroczystą folią spożywczą. Folię przekuwamy igłą, robiąc w niej nieduże dziury, aby sadzonki miały dostęp do powietrza. W ten sposób tworzymy „mini szklarnię”, aby warzywo mogło szybciej wykiełkować. Najlepszą temperaturą, w jakiej powinny dojrzewać nasze pomidory, to ok. 20°C.
4. Podlewanie – Dojrzewające pomidory podlewa się co 2-3 dni, rano lub wieczorem, w gorące dni codziennie. W trakcie podlewania trzeba pamiętać, aby woda nie dostała się do liści, ponieważ zwiększa to możliwość pojawienia się chorób grzybowych.
6. Pielęgnacja – aby poprawić kondycję dojrzewających sadzonek należy obserwować pomidory i zapobiegać wytwarzaniu się zielonej masy liści wyłamując przyrosty boczne.
7. Pomidory dobrze jest sadzić razem z innymi warzywami – np. czosnkiem, cebulą, pietruszką naciową, selerem, szpinakiem, sałatą, koprem, które odstraszają składniki. Jednak nie wszystkie warzywa mają na pomidory tak zbawienny wpływ. Ogórki, kalafior, kapusta, kalarepa źle wpływają na dojrzewanie, dlatego lepiej unikać łączeniach ich z pomidorami.
Autor: Joanna Wal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz