środa, 10 października 2012

Wiele wcieleń naleśników

Kto nie lubi naleśników? Chyba nie ma takich ludzi na świecie... Podział dotyczy głównie farszu - jedni wolą zawartość wytrawną, inni na słodko.

Aby przyrządzić naleśniki, potrzebne są nam:

250g mąki pszennej
2 jajka
250ml wody
250ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
niektórzy dodają cukier do ciasta
olej / oliwa

Wymienione składniki musimy dobrze wymieszać - mikserem lub trzepaczką.

Następnie na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą wylewamy ok. 3/4 chochelki ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron do otrzymania złotego koloru.


 Ja preferuję naleśniki na słodko m.in. w takich wersjach:

- z dżemem wiśniowym,
- ze śmietaną i z cukrem,
- z truskawkami, śmietaną i cukrem,
- z bananami i jogurtem,
- z ananasem i cynamonem w środku,  a na wierzchu śmietana i cukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz