Kto nie lubi naleśników? Chyba nie ma takich ludzi na świecie... Podział dotyczy głównie farszu - jedni wolą zawartość wytrawną, inni na słodko.
Aby przyrządzić naleśniki, potrzebne są nam:
250g mąki pszennej
2 jajka
250ml wody
250ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
niektórzy dodają cukier do ciasta
olej / oliwa
Wymienione składniki musimy dobrze wymieszać - mikserem lub trzepaczką.
Następnie
na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą wylewamy ok. 3/4 chochelki
ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron do otrzymania złotego koloru.
Ja preferuję naleśniki na słodko m.in. w takich wersjach:
- z dżemem wiśniowym,
- ze śmietaną i z cukrem,
- z truskawkami, śmietaną i cukrem,
- z bananami i jogurtem,
- z ananasem i cynamonem w środku, a na wierzchu śmietana i cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz