Jeśli chcemy uniknąć
problemu, jakim jest wysokie stężenie cholesterolu, powinniśmy wprowadzić do
naszej diety codziennej składniki takie jak: tłuszcze roślinne i rybne,
z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dużą ilość błonnika roślinnego.
Jednocześnie musimy ograniczyć spożywanie mięs i wyrobów wędliniarskich, które
zawierają dużo mięsa czerwonego oraz tłuszczów. Powinniśmy ograniczyć także
spożycie soli i potraw przetworzonych.
Niestety
potrawy przetworzone, których jest na naszym rynku coraz więcej, zawierają
mnóstwo soli, konserwantów, barwników oraz „ulepszaczy” smaku. Z jednej strony
są one dla nas wygodnym rozwiązaniem, a z drugiej utrapieniem dla naszych
lekarzy, ponieważ wpływają na kondycję naszego serca, układu pokarmowego oraz
na gospodarkę hormonalną.
Cholesterol jest elementem, który odgrywa niezwykle istotną rolę w budowie błon komórkowych oraz hormonów. Natomiast jego nadmiar może powodować liczne zaburzenia, mogące prowadzić do poważnych zmian w naczyniach krwionośnych, co może być źródłem wielu powikłań.
Cholesterol jest elementem, który odgrywa niezwykle istotną rolę w budowie błon komórkowych oraz hormonów. Natomiast jego nadmiar może powodować liczne zaburzenia, mogące prowadzić do poważnych zmian w naczyniach krwionośnych, co może być źródłem wielu powikłań.
Wiadomo, że nie zawsze możemy uniknąć niezdrowych potraw, a
nasz styl życia oraz dieta wymagają wielu kompromisów. Jeśli jednak jesteśmy świadomi tego, co i jak jemy,
możemy wiele zdziałać dla naszego zdrowia.
Warto wiedzieć: cholesterol normy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz